December på gården

Så stille

December måned er ganske særlig.

Jorden hviler, energierne vender sig indad, tid til fordybelse.

Livet på gården er roligere end på alle andre tider.

Høsten er i hus.

De nye hønniker besøges flittigt, så de kan vænne sig til livet her. Vi har allerede fået de første enkelte æg.

Marken

På marken er kun de overvintrende grøntsager tilbage: Grønkål, rød grønkål, rosenkål, jordskokker, peberrod, og porrer + hvidløg og asparges, der gør sig klar til næste sæson.

Resten ligger i kule eller i laden og venter på at mætte sultne munde.

Hokkaido

Kulde (frostfri) er vigtig for holdbarheden af de fleste produkter. Det gælder dog ikke de flere tusinde grønne hokkaido græskar, som vi kun lige er ved at tage hul på. De bliver lagret i opvarmet rum. De holder sig nemlig bedre end de orange, der nu er tæt på at være udsolgt.

Af kendere regnes de som de bedste med deres karakteristiske søde og lidt nøddeagtige smag.

De har rigtig mange anvendelsesmuligheder: Hakket i tern, stegt på panden, med lidt løg og andet godt, kogt og pureret til mos, suppe – der er et væld af opskrifter – og halverede fyldte med en nøddefars og lukket med ost for bare at nævne nogle få.

Skræl dem aldrig. Det er helt unødvendigt, og der sidder en masse vitaminer og andre gode ting lige under skrællen.

 

Se en opskrift på Naomis hokkaidosuppe

'Del' eller 'Synes godt om':